Poznaj uroku kuchni wegetariańskiej!

Jestem wegetarianką od 8 lat i naprawdę mnie dziwi i jednocześnie śmieszy, gdy komuś o tym mówię i nagle słyszę: „To co ty jesz?!”. Przecież jest tyyyyle możliwości! Tyle wspaniałych potraw bezmięsnych, o których często „mięsożercy” nie mają pojęcia lub zwyczajnie nie pamiętają. Skupieni na codziennych obiadach, zwykle do ziemniaków, czy ryżu dodają: filety z kurczaka, kotlety, mięsne sosy… ach, to dopiero monotonia! A przecież kuchnie z wielu regionów świata, także polska, oferują różnorodne potrawy, nie tylko na wegetariański piątek.

Kuchnia polska
Częstym daniem na polskim stole są zupy. I niekoniecznie musi to być rosół, który jest robiony na wywarze mięsnym. Polecam odejście od tego i wypróbowanie bulionu wegetariańskiego- i to do każdej zupy! Dzięki temu potrawa nabierze mocniejszego smaku od głównego składnika. Przy zupie pomidorowej rzeczywiście poczujemy smak pomidorów, a przy jarzynowej- mieszankę warzyw.

Krem z pomidorów to jedna z moich ulubionych zup. Można ją podawać na ciepło i na zimno, dlatego jest idealnym daniem na gorące dni!

3 puszki pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kostka do bulionu warzywnego i 200 ml wrzątku
1 łyżka śmietany
Sól, pieprz Cayenne, łyżeczka cukru
Łyżka oliwy z oliwek

- Zagotować wodę w garnku i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Odstawić garnek z ognia.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni na oliwie. Na tej samej oliwie zeszklić także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wrzucić do garnka z wywarem.
- Pomidory przełożyć z puszki na patelnię, razem z sosem. Lekko podsmażyć na małym ogniu, mieszając.
- Wrzucić podsmażone pomidory do wywaru. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem Cayenne, po czym zdjąć garnek z ognia i lekko zmiksować. Dodać cukier i śmietanę.
- Na koniec można posypać startym parmezanem i udekorować świeżym listkiem bazylii.


Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się także ryby. Należy szczególnie o nich pamiętać, bo mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed wieloma chorobami, np. przed Alzheimerem, czy wysokim cholesterolem.

Kuchnia polska oferuje także nieśmiertelne pierogi! To danie lubi chyba każdy ze względu na przeróżne farsze. I- tak samo jak z naleśnikami- można je przygotować na słodko, słono, itp. Warto czasem zaeksperymentować i- jeśli już zdobędziemy się na trud robienia pierogów własnoręcznie- do farszu „ruskiego” dodać porwane liście świeżej bazylii lub mięty.


Na ciasto pierogowe:
0,5 kg mąki
1 żółtko
0,5 szklanki przegotowanej wody (lekko ciepłej)
0,5 łyżeczki oleju
szczypta soli

Na farsz:
25 dkg twarogu
1 cebula drobno pokrojona i podduszona na oleju
4 ugotowane ziemniaki- zmielone lub pogniecione
parę liści świeżej bazylii lub mięty

- Do mąki dodać żółtko, sól i dolewać wodę, mieszając. Dodać olej
- Wyrobić dobrze ciasto
- Rozwałkować i wycinać odwróconą szklanką małe kółka
- Połączyć wszystkie składniki na farsz
-Nakładać farsz na wycięte kółka i składać ciasto na pół, formując pierogi i sklejając brzegi
- Pierogi wrzucać na lekko osoloną, gotującą się wodę
- Gotować ok. 4 min., do wypłynięcia pierogów


A więc zapraszam do kuchni- do wypróbowania przepisów. Gwarantuję świetną zabawę i smaczne efekty.
A już w następnym cyklu- inne wegetariańskie potrawy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz