Jestem wegetarianką od 8 lat i naprawdę mnie dziwi i
jednocześnie śmieszy, gdy komuś o tym mówię i nagle słyszę: „To co ty jesz?!”.
Przecież jest tyyyyle możliwości! Tyle wspaniałych potraw bezmięsnych, o
których często „mięsożercy” nie mają pojęcia lub zwyczajnie nie pamiętają.
Skupieni na codziennych obiadach, zwykle do ziemniaków, czy ryżu dodają: filety
z kurczaka, kotlety, mięsne sosy… ach, to dopiero monotonia! A przecież kuchnie
z wielu regionów świata, także polska, oferują różnorodne potrawy, nie tylko na
wegetariański piątek.
Kuchnia polska
Częstym daniem na polskim stole są zupy. I niekoniecznie
musi to być rosół, który jest robiony na wywarze mięsnym. Polecam odejście od
tego i wypróbowanie bulionu wegetariańskiego- i to do każdej zupy! Dzięki temu
potrawa nabierze mocniejszego smaku od głównego składnika. Przy zupie
pomidorowej rzeczywiście poczujemy smak pomidorów, a przy jarzynowej- mieszankę
warzyw.
Krem z pomidorów to jedna z moich ulubionych zup. Można ją
podawać na ciepło i na zimno, dlatego jest idealnym daniem na gorące dni!
3 puszki pomidorów krojonych
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 kostka do bulionu warzywnego i 200 ml wrzątku
1 łyżka śmietany
Sól, pieprz Cayenne, łyżeczka cukru
Łyżka oliwy z oliwek
- Zagotować wodę w garnku i rozpuścić w niej kostkę
bulionową. Odstawić garnek z ognia.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni na
oliwie. Na tej samej oliwie zeszklić także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość wrzucić do garnka z wywarem.
- Pomidory przełożyć z puszki na patelnię, razem z sosem.
Lekko podsmażyć na małym ogniu, mieszając.
- Wrzucić podsmażone pomidory do wywaru. Całość zagotować,
doprawić solą i pieprzem Cayenne, po czym zdjąć garnek z ognia i lekko
zmiksować. Dodać cukier i śmietanę.
- Na koniec można posypać startym parmezanem i udekorować
świeżym listkiem bazylii.
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się także ryby.
Należy szczególnie o nich pamiętać, bo mają wiele zalet
- są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne
do pracy mózgu i serca, chroniące przed wieloma chorobami, np. przed
Alzheimerem, czy wysokim cholesterolem.
Kuchnia polska oferuje także nieśmiertelne pierogi!
To danie lubi chyba każdy ze względu na przeróżne farsze. I- tak samo jak z
naleśnikami- można je przygotować na słodko, słono, itp. Warto czasem
zaeksperymentować i- jeśli już zdobędziemy się na trud robienia pierogów
własnoręcznie- do farszu „ruskiego” dodać porwane liście świeżej bazylii lub
mięty.
Na ciasto pierogowe:
1 żółtko
0,5 szklanki przegotowanej wody (lekko ciepłej)
0,5 łyżeczki oleju
szczypta soli
Na farsz:
25 dkg twarogu
1 cebula drobno pokrojona i podduszona na oleju
4 ugotowane ziemniaki- zmielone lub pogniecione
parę liści świeżej bazylii lub mięty
- Do mąki dodać żółtko, sól i dolewać wodę, mieszając. Dodać
olej
- Wyrobić dobrze ciasto
- Rozwałkować i wycinać odwróconą szklanką małe kółka
- Połączyć wszystkie składniki na farsz
-Nakładać farsz na wycięte kółka i składać ciasto na pół,
formując pierogi i sklejając brzegi
- Pierogi wrzucać na lekko osoloną, gotującą się wodę
- Gotować ok. 4 min., do wypłynięcia pierogów
A więc zapraszam do kuchni- do wypróbowania przepisów.
Gwarantuję świetną zabawę i smaczne efekty.
A już w następnym cyklu- inne wegetariańskie potrawy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz